10 lucruri pe care le-am învățat de când călătorim

       În ultimii 10 ani am călătorit în 35 de țări , în unele dintre ele de mai multe ori, sute de orașe din care foarte multe destinații la plajă (cum v-am mai spus și în alte aticole, sunt ca o șopârlă și aș putea să stau la plajă ore în șir fără să mă plictisesc). Ne-am îndrăgostit de 95% din vacanțe la prima vedere și de restul 5% când am ajuns acasă și am început să povestim prietenilor. Am putea vorbi despre unele destinații câteva zile fără să ne repetăm și ne-am muta în 90% din orașele pe care le-am vizitat.

       După 10 ani de călătorit destul de intens, putem spune că am avut numai de învățat. Cine a spus pentru prima oară că dacă călătorești te îmbogățești nu a greșit! Din fiecare vacanță ne întoarcem mai bogați 🙂

       Mai jos, am punctat 10 cele mai importante lucruri pe care le-am învățat din vacanțele noastre. Enjoy!

       1. Primul și cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost în vacanța în Sri Lanka, prima țară exotică pe care am vizitat-o și care mi-a rămas întipărită în suflet și în minte. Acolo am descoperit cât sunt de norocoasă si de bogată. Acolo am învățat că fericirea sau bogăția nu constau în cumpărarea unei perechi de pantofi din ultima colecție sau în cumpărarea ultimului model de telefon apărut pe piață. Oamenii de acolo, fără acces la internet, lumină sau haine de firmă erau mai fericiti decât mulți care au tot ce își doresc. De atunci viziunea mea asupra vieții s-a schimbat radical și am învățat să prețuiesc tot ce am și să nu mai pun preț pe chestiile materiale.

       2. Din vacanța în Bali am învățat să trăiesc momentul. Poate orele de yoga sau vizitarea templelor m-au învățat asta dar de atunci motto-ul după care mă ghidez în viață este “ Sunt aici, acum!”. Asta m-a făcut să înțeleg că timpul nu trece repede ci el trece cum îl faci tu să treacă.

       3. Din vacanța în Nepal am învățat că atunci când nu mai poți, de fapt mai poți puțin ( cum spune și Tibi Useriu în cartea lui “27 de pași”) Acest lucru l-am trăit în trekkingul pe care l-am facut în Himalaya unde nu credeam că pot ajunge să prind răsăritul dintre vârfurile de peste 8000 m. (povestea experienței aici)

       4. Oamenii sunt, în general, minunați! Aici totul ține de experiențele pe care le-ai avut. Ale noastre au fost minunate. De la oamenii la care am stat în gazdă în vacanța din Cuba și care ne-au povestit cum era viața pe timpul lui Fidel până la “porterul” pe care l-am avut în Nepal, care ne-a susținut până la intoarcerea la mașina și ghidul din Sri Lanka care ne-a făcut rost de un tort la ora 10 noaptea pentru că era ziua de naștere a prietenei noastre. Am avut parte numai de oameni care ne-au ajutat și care ne-au făcut experiențele memorabile.

       5. În vacanțele noastre am mai învățat că nu am nevoie de TV în cameră. La sfârșitul zilei, tot ce îmi doresc să fac este un duș și să reiau în minte tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă până când adorm. Cine mai are nevoie de TV după ce hrănește un pui de elefant cu biberonul?

       6. Din dorința de a călători cât mai mult a trebuit să renunțăm la anumite “mofturi”, cum ar fi bagajul de cală. Da, în primele vacanțe căram cel putin 20 de kg de haine și încălțăminte după noi ceea ce ne încărca prețul biletului de avion. De câțiva ani călătorim numai cu bagaj de mână constând într-un rucsac sau chiar cu un ghiozdan (am povestit aici despre bagajul nostru) deci a trebuit să învăț să împachetez cat mai compact. Ce nu face omul pentru mai multe vacanțe? 🙂 

       7. Un alt lucru pe care l-am învățat a fost să nu alerg după o anumită destinație ci să profit de destinația cu biletul de avion mai ieftin. De multe ori am vrut să ajungem într-un loc și de fapt, am ajuns în altă parte. De mai multe ori nici nu visam că vom putea plăti mai putin pentru o vacanță în Cuba sau pentru o vacanță în Mauritius decât pentru o vacanță în Tenerife, dar s-a întâmplat! Suntem foarte des întrebați care este următoarea noastră destinație? Nu știm niciodată ce să răspundem, unde găsim bilete de avion ieftine. 🙂 

       8. Cele mai tari vacanțe au fost cele de care ne-am îndrăgostit când am ajuns acasă. Pentru mine, vacanța în Nepal a fost destul de dificilă. A fost o vacanță care m-a scos total din zona mea de confort. Când ne-am întors acasă am zis că nu mai vreau să repet niciodată această experiență, dar, după aproximativ 2 săptămâni de povestit despre ea, am realizat că de fapt a fost o vacanță minunată unde plănuiesc să mă întorc cât mai curând, poate pentru un trekking mai amplu, de ce nu, până la Annapurna Base Camp.

       9. Niciodată nu zi niciodată! Asta am învățat-o din mai multe destinații de vacanță. Până să ajung în Bali am zis că niciodată nu voi face rafting și când colo, soțul a rezervat o excursie care cuprindea și rafting. Yey!!! Cu inima cât un purice m-am urcat în barcă și până la urma a ajuns să fie o experiență de neuitat pe care mă bucur nespus că nu am ratat-o! După 3 zile în Cambodgia am zis că nu o să mă mai urc niciodată pe o barcă (după excursia de la floating village, cu o barcă antică, din care am crezut că o să cad de mai multe ori) dar, surpriză! Toate excursiile pe care le-am făcut după, în Vietnam , au fost pe bărci…Am mai zis că niciodata nu o sa gust gândaci, în Thailanda am făcut-o la insistențele prietenilor cu care am fost ( ce-i drept, nu am gustat chiar gândacul, am încercat doar coada de scorpion, dar eu zic că se pune 🙂 și multe alte lucruri din care am învățat că niciodată nu trebuie să spun niciodată!

       10. Un alt lucru important pe care l-am învățat din călătoriile noastre, este că nu trebuie să compar destinațiile. Fiecare colț de lume ascunde lucruri minunate, unice, oameni minunați, experiențe de neiuitat! Trebuie doar să stai cu ochii larg deschisi, să trăiesti clipa și să te bucuri de fiecare moment!

După 10 ani de călătorit simt că mai am foarte multe de învățat și am început să visez să ajung în unele locuri pentru ca mi-a fost demonstrat că se poate, am învățat că poți călători foarte ieftin și în condiții decente și cel mai important, am învățat că fericirea constă în lucruri mărunte, nu în bilete la business class sau cazări la resorturi de 5*!

 

   #SeeTheWorld
Photo: Arhiva personală

Travelling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller!

About the Author
Ma numesc Adela Pasc, sunt make-up artist si travel addicted! Visez ca pana la finalul vietii sa-l machiez macar o data pe Johnny Depp si sa calc pe toate cele 7 continente!

Leave a Reply

*