Bagajul meu

       Cand am inceput sa calatoresc nu concepeam sa o fac fara un bagaj de cala. Imi amintesc si acum prima vacanta cu sotul meu, un City Break la Praga de 3 zile cu autocarul. Am carat dupa mine un monstru de troler de 25 de kg in care aveam 3 perechi de incaltaminte, 2 geci de iarna pt ca era Februarie si restul hainelor care imi ajungeau pentru cel putin 2 saptamani fara sa trebuiasca sa spal nimic. El a vrut sa fie gentleman si cand m-a ajutat sa il punem in autocar m-a intrebat daca ii fac o surpriza si ne mutam la Praga 🙂 

       De atunci au trecut 9 ani si imi iau mult mai putine bagaje pentru o vacanta exotica de 2 saptamani decat imi luam pentru un City Break. Pentru inceput am renuntat la bagajul de cala. Chiar daca este inclus in biletul de avion prefer sa iau rucsacul in spate decat sa trag trolerul dupa mine (asta daca nu sunt intr-o destinatie de unde stiu clar ca imi voi cumpara foarte multe suveniruri cum ar fi de exemplu Japonia sau Sri Lanka) sau sa astept dupa el sa coboare din avion.

       Avem multi prieteni si clienti care ne intreaba mereu cum reusim sa avem la noi tot ce ne trebuie  intr-un bagaj de mana de 8kg. Cum le-am povestit lor va povestesc si voua.

       Ultima vacanta a fost in Filipine, 18 zile, la plaja. Va voi povesti cum mi-am pregatit bagajul pt aceasta destinatie.

       In primul rand hainele. Am stat si m-am gandit ca 95% din vacanta o voi petrece pe plaja sau pe barca in excursii asa ca din start mi-am pus 2 costume de baie. Peste costumele de baie trebuia sa am ceva ce pot da jos repede, nu vreau sa pierd prea mult din timpul destinat snorkelingului cu schimbatul asa ca am aruncat 2 rochite flu-flu. In vacantele exotice, principalele incaltari sunt slapii asa ca o pereche flip-flops in bagaj, o pereche de sandale cat mai subtiri si usoare si o pereche de adidasi (care nu intra in bagaj) pentru avion sa nu-mi inghete picioarele. Singurele haine groase au fost o pereche de pantaloni de trening si un hanorac cu care am fost imbracata pe avion. Inafara de cele 2 rochite am mai avut o pereche de pantaloni scurti, 7 tricouri si o rochie lunga o idee mai eleganta (pe care nu am scos-o din bagaj :) si lenjerie intima. Tot ce am spus aici ocupa cel mult 1/2 din  bagaj.

       O sa spuneti ca sunt prea putine haine pt 18 zile. Pentru mine nu sunt, si ma schimb zilnic de haine, dar in Asia de exemplu, gasiti peste tot “Laundry” (splatorie de haine). Am spalat in toate tarile in care am calatorit, la 6-7 zile ducem o punga de 3-4 kg de haine si niciodata nu am avut nicio problema, nicio haina pierduta sau rupta. Majoritatea hotelurilor ofera acest serviciu, dar il gasiti aproape peste tot pe strazi, in general la pretul de 2$ = 1 kg haine.

       In cealalta jumatate de rucsac am avut crema de plaja si crema dupa plaja, sampon, balsam de par puse in recipiente de max 100 ml (cumparate de la IKEA sau Jumbo), parfum, fond de ten, cateva farduri, pelerine de ploaie (nu se stie niciodata), ghiozdanul waterproof, setul de snorkeling, pantofii de plaja (buni impotriva aricilor de mare), perna gonflabila pentru plaja, pastile (mi se mai spune si doamna farmacista pentru ca am remediu pentru orice) 2 carti si inca cateva dude care imi scapa acum. Am mai lasat 1/4 din ghiozdan gol pentru suveniruri. Locul se va mai mari pana la sfarsitul vacantei pentru ca se mai termina lichidele, se mai rupe o haine si o las pe acolo sau o inlocuiesc cu ceva cumparat din vacanta 🙂 

       O sa spuneti bine, bine, dar in destinatiile de plaja este mai usor! Ce faci cand mergi in destinatii de vizitat? Ei bine acolo am 2 principii: haine usor de asortat si haine inchise la culoare pentru a nu fi de unica folosinta. Imi iau la mine 7 tricouri care pot fi purtate si cu pantaloni si cu o fustita eventual si recurg, ca si in Filipine sau orice alta tara in care am mai fost, la spalatoria de haine. Cand esti in vacanta nu te verifica nimeni cand iesi din hotel sa vada daca ai mai purtat tinuta respective acum 3 zile sau nu…Important este sa te bucuri de timpul petrecut intr-o noua destinatie!

       Acum vreau sa clarific cateva lucruri generale despre bagajul de mana.

   Ce pot sa imi iau in bagajul de mana?
   Am voie sa aduc in bagaj si parfum, pasta de dinti, periuta de dinti?
   Pot sa imi iau si aparatul de barbierit?
   Ma lasa sa trec pe la securitate cu mancare in bagajul de mana?

       Sunt intrebari pe care le primim zilnic de la turistii nostri.

       In primul rand avem voie cu lichide atata timp cat sunt in recipiente de max 100 de ml, maxim 10 recipiente care nu depasesc 1L de persoana si puse in pungute cu zip lock obligatoriu.

       In al doilea rand avem voie cu mancare. Asa ca daca aveti escale mari in aeroport si va e frica ca nu veti gasi restaurant deschise sau aveti o dieta mai diferita va puteti lua mancare la voi. Nu o sa aveti probleme la controalele de securitate.

       Aveti voie cu aparat de barbierit cu lame detasabile, baterii, aparate foto, gadgeturi, medicamente.

       In al treilea rand cel mai bun bagaj de mana este un rucsac care se incadreaza in dimensiunile impuse de companiile aeriene. De ce rucsac si nu troler? Pentru ca rucsacul este mult mai incapator si mult mai usor ceea ce inseamna mai mult loc pentru haine sau suveniruri. De exemplu mini trolerul nostru are 3 kg, in timp ce rucsacul are 800 grame.

       Care sunt destinatiile cele mai potrivite pentru o vacanta cu rucsacul in spate? Din punctul meu de vedere ar fi Bali, Thailanda, Filipine, Republica Dominicana, Maldive, Mauritius, Kuala Lumpur, Cuba, Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Cambodia si toate orasele din Europa.

       Va propun sa incercati si voi o vacanta doar cu bagaj de mana , este foarte relaxanta si unde mai pui ca este si mai ieftina?

Travelling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller!

About the Author
Ma numesc Adela Pasc, sunt make-up artist si travel addicted! Visez ca pana la finalul vietii sa-l machiez macar o data pe Johnny Depp si sa calc pe toate cele 7 continente!

Leave a Reply

*