Ce mancam in Japonia?


De ce ne-am indragostit iremediabil de Japonia? Este simplu! Aici gasesti cea mai buna si variata mancare, cele mai frumoase gradini si este cea mai curata si ordonata tara din lume.

Cand ne-am intors din vacanta in Japonia toata lumea ne-a intrebat cum a fost si ce ne-a placut cel mai mult. Este greu sa sintetizezi toata vacanta in cateva fraze, dar cel mai mult am povestit despre mancare si felul oamenilor de a arata respect la orice ii inconjoara.

Cand spui Japonia, spui Sushi. Dar in materie de bucatarie, Japonia inseamna mult mai mult decat Sushi, inseamna Tempura, Ramen, Udon, Tonkatsu, Okonomiyaki si lista poate continua.

Azi va voi povesti despre felurile de mancare care ne-au dat pe spate si  pe care  nu trebuie sa le ratati atunci cand ajungeti in Japonia

Sushi si Sashimi – Nu puteam incepe cu altceva. Sushi nu este doar un preparat, este arta. Este una din mancarurile traditionale ale Japoniei, preparat care se gaseste peste tot.

Recunosc, in Japonia a fost prima oara cand am incercat Sushi. Pana atunci nu concepeam sa mananc peste crud. Am avut noroc ca prietenii nostri au insistat sa incercam si la prima imbucatura am simtit explozia de arome. Preferatul meu este cel cu creveti, iar sotul din dotare este fan sushi cu Ton si Butterfish.

In functie de forma si ingredientele folosite la preparare Sushi-ul poate avea mai multe nume: Nigiri Sushi, Maki Sushi, Oshi Sushi etc.

Daca sunteti ca noi si nu concepeti ideea de peste crud trebuie sa incercati, insa neaparat sa ii rugati pe cei responsabili de preparate sa va invete sa il serviti asa cum trebuie.. cu wasabi, cu sos soia..!!! Cel mai bun Sushi l-am mancat in Tokyo, la piata Tsukiji Fish Market.

Ramen Ramenul este in topul listei japonezilor cand vine vorba de mancare. Este un bol plin cu noodlesi, care se serveste cu supa, aromatizat cu Miso sau cu sos de soia si mixat cu multe alte incrediente cum ar fi felii de carne de porc, ceapa verde, alge sau oua. Nu pot compara gustul acestei supe cu nimic din ce am mai incercat pana acum, dar este foarte aromata. Inainte sa plec in Japonia toata lumea mi-a spus: “Trebuie sa mananci Ramen la mama lui!” Cred ca v-ati dat seama ca nu eram fan bucutarie Japoneza pana sa ajung acolo. Ei bine, am ascultat si am incercat si Ramen-ul. Pe mine personal nu m-a dat pe spate, in schimb sotul meu a devenit fan infocat Ramen, asa ca ultima masa pentru el in Japonia a fost un Ramen perfect. 🙂

TempuraTempura everywhere 🙂 Cel mai rapid fel de mancare si foarte iubit. La prima vedere ai impresia ca Japonezii sunt un popor care mananca sanatos, dar ei de fapt iubesc prajelile. Gasesti tempura din orice, creveti, peste, legume de orice fel . Seamana foarte bine cu paneurile noastre doar ca pentru crusta este folosit un amestec de faina de orez si faina de grau ceea ce face ca produsul sa nu se imbibe cu ulei si sa ramana f crocant. Cei mai buni creveti tempura i-am mancat in Kyoto.

Tonkatsu – Seamana cu Snitzelul nostru, dar odata ce incepeti sa-l mancati veti vedea ca este foarte deosebit. Crusta este altfel, carnea poate fi de porc sau vita , aceasta din urma mai trebuie sa o gatiti putin pe plita incinsa si vine la pachet cu un sos minunat, special pentru acest fel de mancare, orez, supa Miso si salata de varza alba. Cel mai bun Tonkatsu de porc l-am mancat in prima seara tot in Tokyo si de vita in Kyoto.

Vita Wagyu Pe acelasi principiu ca si la Sushi, vita o mananc well done. Am fost mai mult obligata decat sfatuita sa gust si acest preparat. Carnea vine cruda urmand sa ti-o gatesti singur. In mijlocul mesei exista o plita sau un gratar incins iar tu iei feliutele de carne si le lasi cate 15 secunde pe fiecare parte. O asesonezi cu putin sos de soia si putin wasabi si cand dai sa o mesteci este deja topita. Pe principiul “Curcubeu in cerul gurii!”

Okonomiyaki Un alt fel de mancare traditionala, originala din Hiroshima, dar pe care am incercat-o tot in Tokyo. Seamana cu omleta noastra, dar japonezii o descriu ca fiind o clatita sarata cu o larga varietate de incrediente : de la ceapa, varza si sunca pana la creveti si vita. Localul in care am servit acest preparat avea masa formata dintr-o mare plita si ne-am gatit singuri mancarea. O experienta interesanta.

Gyoza Pachetele de primavera japoneze si pot fi de 3 feluri Yakigyoza (trase la tigaie), Suigyoza (fierte), Agegyoza (prajite). Umpluturile difera, de la varza, ceapa verde, ciuperci sau carne tocata de porc sau pui si se servesc cu sos de soia, otet, ulei de susan, chilli sau sos poznu.

Udon –  Udon sunt un soi de noodlesi din faina de grau, care se pot servi in diferite preparate, calde sau reci, ca si garnitura pentru tempura sau ca si compozitie la o supa sau mancarica. Noi am mancat o supa cu vita si cu acesti noodlesi Udon. Am vazut ca japonezii au propriul stil de a manca noodlesii. Acestia ii sorb scotand si sunete 🙂

Street Food In orice tara mergem cautam Stret Food. Este placerea noastra vinovata 🙂  In Japonia am gasit peste tot StreetFood. Strazi intregi de unde puteai cumpara tot felul de preparate, de la Okonomiyaki, pana la Ramen , Tempura sau Takoiaki (niste bilute din aluat umplute cu caracatita, crab si ceapa verde ), porumb fiert/copt cu diferite arome, banane glazurate etc. Aici am gasit cel mai safe Street Food din punct de vedere al curateniei si al prospetimii mancarii (era atat de aglomerat incat nu aveau nici cand sa se raceasca)

Toate exemplele de mai sus fac din Japonia si o destinatie culinara, nu doar culturala, care va asteapta sa o explorati!

Travelling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller!

About the Author
Ma numesc Adela Pasc, sunt make-up artist si travel addicted! Visez ca pana la finalul vietii sa-l machiez macar o data pe Johnny Depp si sa calc pe toate cele 7 continente!

Leave a Reply

*