Istanbul – Ghid si obiective turistice

Cum poti folosi la maxim timpul intr-un city break?

 Istanbul este singurul oras din lume situat pe doua continente Europa si Asia. Cu o populatie de aproximativ 13 milioane de locuitori este cel mai mare oras din Turcia, avand in acelasi timp o cultura unica, ce imbina influente orientale si occidentale si o istorie care se intinde pe o perioada de peste 5000 de ani. Este un oras care poate concura cu usurinta cu cele mai frumoase orase din Europa sau chiar din lume.

Imi propun sa va raspund la o intrebare fundamentala: ce se poate face in numai trei zile intr-un oras ca Istanbul?

Raspunsul este unul singur si usor de intuit: fara un program bine pus la punct mai nimic.

In continuare va voi da cateva sfaturi care sa va ajute sa profitati la maxim de timpul pe care il aveti la dispozitie intr-un city break la Istanbul.

1.      Va recomand sa alegeti pentru cazare un hotel amplasat in zona europeana, cat mai aproape de Sultanahmet care este centrul istoric al orașului Istanbul.

            In felul acesta veti economisi o multime de timp si veti putea atinge maximul de obiective care merita vizitate.

 2.      Pentru deplasare va recomand doar mersul pe jos.

Asta pentru ca circulatia prin Istanbul, cu orice tip de vehicul este infernala. Orasul este foarte aglomerat, zona in care va veti caza este intesata cu stradute istorice foarte inguste si obiectivele turistice pe care vi le recomand sunt amplasate relativ aproape uynele de altele.

Zona Sultanahmet ofera multe dintre cele mai faimoase atracții ale orașului. In doar trei zile, veti avea timp sa vizitati Marele Bazar, Hagia Sophia, Bazilica Cisterna, Palatul Topkapi, Moscheea Albastră.

3.      Marele Bazar

Sau Bazarul Acoperit (Kapali Charshi) este una dintre cele mai mari și cele mai vechi bazaruri din lume.

 

 

 

 

Este acoperit si are mai mult de 4.000 de magazine, care vand

 

 

 

 

 

bijuterii

 

 

 

condimente

 

ceramica

 

suveniruri si multe alte lucruri.

 

Amatorii de chilipiruri vor gasi o gama foarte larga de marfuri contrafacute, care imita la perfectie produsele firmelor originale.

  • Negociati absolut orice vreti sa cumparati.

In general pretul cerut va fi initial foarte mare, dar scade spectaculos din start si in functie de ceea ce vreti sa cumparati puteti achizitiona obiectul dorit chiar si la 1/10 din suma ceruta initial. Vanzatorii cunosc expresii elementare intr-o multime de limbi, inclusiv romana si platile se pot face atat in lire turcesti dar si in euro sau dolari.

 

 

  • Hagia Sofia

Sau Aya Sofia este o fosta moschee dar in acelasi timp si o fosta biserica. De aici a fost condusa Biserica Ortodoxă de Est timp de peste 900 de ani, până la cucerirea Constantinopolelui în anul 1453, după care a fost transformată într-o moschee si a ramas asa timp de aproape 500 de ani, pana in anul 1935 cand a fost transformată în muzeu.

 

 

 

  • Palatul Topkapi 

A fost palatul sultanilor otomani intre 1465 si 1853. Astazi, acesta este unul dintre reperele majore din Istanbul. Daca nu aveti suficient timp este bine sa il admirati din exterior si sa faceti cateva fotografii. In general sunt cozi interminabile care va vor face sa pierdeti o multime de timp. Palatul este un exemplu de arhitectura luxurianta in stil oriental, cu curti interioare si sali bogat impodobite, cu obiecte de tezaur, covoare si portelanuri.

 

 

  • Moscheea Albastră

Moscheea Albastră din Istanbul a fost construita in timpul domniei sultanului Ahmed I, care a dorit sa ridice in Istanbul o moschee care sa ii poarte numele si care sa depaseasca in maretie cea mai importantă moschee din oras la acea vreme, Hagia Sophia. Moscheea Albastra arata ca un deal cladit din cupole de marimi diferite si inconjurat de sase minarete inalte si isi pastreaza inca functia de lacas de cult.

 

 

 

Daca nu sunteti pasionati de muzee sau considerati ca nu aveti suficient timp de pierdut la cozi interminabile va recomand sa vizitati la pas Bosforul.

  • Bosfor

Zona din jurul Bosforului este minunata, mai ales dacă vă rezervati o plimbare cu feribotul de de la una dintre companiile locale aflate pe terminal. Există mai multe linii de feribot (pentru informare va recomand site-ul web oficial Istanbul Ferry http://www.ido.com.tr/en, unde veti gasi informatii referitoare la rute, programe și tarif. Aceasta alternativa mai ieftina nu trebuie confundata cu croazieră turistica prin stramtoare, care beneficiaza de un serviciu mult mai bun insotit de comentarii in comentarii limba engleză dar si la un pret mult mai mare.

Odată ce ati terminat calatoria cu feribotul, puteti merge cu usurinta in jurul zonei de debarcare in care exista o multime de magazine de imbracaminte mici sau de desfacere a produselor electronice, precum si restaurante.

 

 

 

 

Moneda utilizată în Istanbul este lira turcească (TL), dar moneda euro si dolarul american sunt, de asemenea, acceptate în locurile frecventate de turisti (unele atractii turistice, cum ar fi Hagia Sophia accepta numai lire). Veti intalni numeroase case de schimb valutar ( döviz Burosu ) si banci, care ofera rate de schimb foarte bune si fara comision perceput.

 

Pentru vizitatori o umbrelă este esențială în perioada de primăvară, toamnă și iarnă, și în timpul verii, pentru a evita soarele și, ocazional, ploaia.
Îmbrăcăminte ușoară este recomandată în timpul verii și un sacou de lumină și / sau pulover de lumină în cazul în serile de vară vor deveni rece, îmbrăcăminte călduroasă este esențială în timpul iernii și un amestec din cele două în timpul primavara si toamna.

Mâncarea și băutura la aeroport pot costa de cinci ori mai mult decât în orașul propriu, ca și în alte aeroporturi internaționale.

Cele mai multe hoteluri vor oferi un serviciu de transfer la aeroport la un pret de aproximativ 20 €. Acest lucru este scump în comparație cu transportul public, dar pentru două persoane este similar cu tariful de taxi. Luați în considerare serviciul de transfer al hotelului dacă ajungeți târziu în noapte sau sunteti cu mai multe persoane.
Orasul nou
Printre mall-uri moderne si sedii de companii straine, situate in zgarie-nori cu fatade de sticla, aceasta parte a orasului – centrul sau comercial – adaposteste si constructii in stil neo-clasic sau Art Nouveau, datand din jurul anului 1900 – o variatie placuta fata de multimea de edificii bizantine si otomane din partea veche a urbei.

Colectii muzeale de splendori ale trecutului

  • Muzeul Mozaicurilor din Marele Palat: aici si-au gasit adapost mozaicurile bizantine provenite din palatul imens ce ocupa altadata capatul peninsulei pe care e situat Orasul Vechi intinzandu-se pana la tarmul Marii Negre. Din aceste sediu al puterii imparatilor bizantini n-au mai ramas azi decat ruine si, recuperate si adunate intr-un muzeu dedicat lor, mozaicurile care impodobeau pardoseala.
  • Muzeul de Arheologie: un patrimoniu extraordinar, ce “acopera” mai toate erele si civilizatiile din istoria omenirii. Zeci de statui romane si elenistice, sarcofage bogat decorate, tablite sumeriene, placi de ceramica smaltuita provenite de pe poarta zeitei Ishtar din Babilon, obiecte dezgropate la Troia, sute de mii de monede, sigilii, medalii … in total, peste 1 milion de piese arheologice, alcatuind una dintre cele mai mari si mai impresionante colectii arheologice din intreaga lume.
  • Muzeul de Arta Turca si Islamica: cladirea (datand din 1524) in care se gaseste e fostul palat al lui Ibrahim Pasa, mare vizir in vremea sultanului Soleiman Magnificul. Colectii de covoare orientale, de ceramica, dar si reconstituiri ale unor locuinte tipice diferitelor culturi de pe teritoriul Turciei.
  • Muzeul Sakip Sabanci – cu o colectie bogata de caligrafie si pictura

 

Baia turceasca (hamam)
Dupa spusele tuturor celor care au incercat, e o experienta care merita pe deplin intreprinsa. Alegeti un hamam curat – nu neaparat de un lux extravagant, menit sa ia ochii (si banii) turistilor – si bucurati-va de cateva ceasuri de relaxare. Unele stabilimente de aceste gen sunt vechi, cu farmec istoric; se gasesc multe dintre acestea in Sultanahmet (Orasul Vechi)

Pauza de cafea si narghilea
Desi, judecand dupa mult-vehiculata (la noi) sintagma “cafea turceasca”, ar parea ca (virgula) cafeaua e bautura nationala a Turciei, de fapt, ceaiului i se cuvine acest titlu. Dar nu conteaza ca e ceai sau cafea, importanta e pauza, cu relaxarea pe care o procura. O ceasca de ceai sau de cafea, plus o narghilea, te introduce in stilul de viata oriental si iti arata cum iti poti crea singur, in doar cateva minute, o oaza (mintala) de tihna in mijlocul forfotei unui oras cu 12 milioane de locuitori.

Dulciuri
Rahat turcesc (locum) cu zeci de arome, baclavale, sarailii, halva – sigur, pentru noi nu sunt chiar niste noutati exotice; ne sunt familiare – dupa niste secole de influenta otomana care au lasat urme si in gastronomie – si totusi, parca e altceva cand le mananci acasa la ele. Si inghetata turceasca e o delicatesa care merita incercata.

Cumparaturi in bazar
Nu bunurile materiale astfel dobandite, cat mai ales atmosfera merita experimentata.

  • Marele Bazar sau Bazarul Vechi e o constructie uluitoare, un labirint de alei acoperite, prin care se insiruie peste 4000 de magazine – un orasel in miniatura, facut numai din pravalii. Acestea sunt grupate in functie de profilul lor: magazinele de bijuterii intr-o anumita zona a bazarului, magazinele de covoare in alta, argintaria la un loc, matasurile, dulciurile, pielaria, incaltamintea … fiecare la locul sau. Asat face oarecum mai usoara “navigarea” prin labirint, daca vrei sa cumperi un anume lucru. Mai greu e sa negociezi cu vanzatorii, – volubili, insistenti, familiari, prietenosi – pentru care targuiala e un aspect obligatoriu al comertului, indiferent cate de mare sau de mica ar fi valoarea achizitiei pe care vrei sa o faci.
  • Bazarul Egiptean (sau Bazarul Mirodeniilor), mult mai mic si profilat mai ales pe condimente si plante medicinale, e un loc captivant pentru cei pasionati de leacuri si arome.

Inchei aici acest ghid practic si sfaturi de calatorie la un city break in Istanbul. Urmeaza un ghid culinar care sigur va trezi o pofta

About the Author

Leave a Reply

*