Top 3 cele mai căutate destinații de vacanță – Episodul I – Sri Lanka

       Primim foarte des întrebarea: Care este destinația cea mai solicitată de către turiștii tăi?

 

       Să fac un Top 3 a fost destul de simplu. Baza de date ne-a ajutat să stabilim rapid cele mai cerute destinații. Cel mai greu este, sau a fost,  gândul că trebuie să sintetizez într-un singur articol motivele pentru care aceste destinații ocupă locurile fruntașe. Deoarece am fost și noi acolo și avem foarte multe de povestit, m-am hotărât să le iau pe fiecare în parte și să încerc să le prezint prin ochii noștri.

       Să începem cu începutul: Topul destinațiilor preferate de turiști:

       Pe locul 1 este Sri Lanka – destinația care îți poate schimba total percepția asupra vieții și care te învață în fiecare zi ceva nou despre tine, despre oameni în general și despre cum să iubim natura și animalele.

       Pe locul 2 este Thailanda – Plajele cu nisip alb, apa turquoise și activitățile pe care le puteți face atât pe uscat cât și pe apă fac din Thailanda o vacanță “Must Have!”

       Pe locul 3 este Bali – Insula Indoneziei unde îmbini vizitatul templelor cu descoperirea sinelui. Mulți spun că mergi în Bali ca să fugi de ceva sau să te descoperi. Eu consider că mergi în vacanță în Bali și ca să fugi de nebunia de acasă și, fără să vrei, să descoperi un nou „Tu”.

       Mai sus vă promiteam că vom povesti cum arată fiecare destinație în viziunea noastră, cum am descoperit noi aceste locații și cum ne-am îndrăgostit de fiecare în parte.

       Prima pe listă va fi Sri Lanka pentru că aceasta este destinația noastră de suflet. A fost prima vacanță exotică pe care am făcut-o și unde a luat naștere Trip Hunter.

      Acum câțiva ani am mai scris un articol despre această destinație, un articol timid unde promiteam că voi reveni cu mai multe detalii. Iată că i-a venit rândul mai ales că între timp, această destinație a fost locul unor atentate. Din păcate, în ultimul timp am observat că cele mai frumoase locuri, cele mai „curate” din punct de vedere energetic și cu oamenii cei mai frumoși sunt lovite, fie de hazarduri naturale, fie de atentate teroriste, ceea ce mă întristează foarte tare deoarece toate aceste țări trăiesc mai ales din turism. Nu înțeleg de ce le lovesc tocmai pe ele, dar asta nu trebuie să ne sperie și trebuie să continuăm să le privim ca pe niște destinații safe, care trebuiesc vizitate măcar o dată în viață.

       În acest moment lucrurile s-au calmat în Sri Lanka, iar Politia și toate organele statului se ocupă cu multă seriozitate de siguranța turiștilor și a țării. Și acum serios, atentatele acestea au fost și în Europa și nu a încetat nimeni să mai viziteze Parisul, Barcelona, Londra sau Kolnul. Pentru că se pot întâmpla oriunde și oricând.

       Dar să revenim la lucrurile frumoase și să vă povestesc de ce m-am îndrăgostit de Sri Lanka și de ce este pe locul 1 la destinațiile preferate de turiștii noștri.

       Ideea de a merge aici a apărut în urma discuției cu nașii noștri care ne-au spus într-o zi că ar fi frumos să mergem într-o vacanță în Sri Lanka. Prima reacție a lui Cornel a fost: No way! Eu nu ies din Europa! Dar după câteva zile și câteva navigări pe internet a apărut curiozitatea: Oare cum e în Sri Lanka, o fi frumos? 5 luni mai târziu ne făceam bagajul și ne pregăteam pentru prima întâlnire cu Asia, întâlnire care ne-a făcut dependenți de acest continent minunat.

       Primul impact pe care l-am avut cu această insulă a fost, normal, pe aeroport. Cred că este singurul aeroport care vinde, chiar la coborârea din avion, mașini de spălat, frigidere și ventilatoare. Am crezut că am intrat în Dedeman 🙂  Când am ieșit de tot din aeroport parcă îmi părea rău că nu mi-am cumpărat și eu un ventilator, cam atât era de cald.

       Înainte să plecam de acasă ne-am aranjat un circuit de 5 zile cu ghid care trebuia să vină să ne ia de la aeroport, să ne ducă la hotel și a doua zi să începem cu el circuitul în țară. Emoțiile au fost mari, ne gândeam ce vom face dacă nu va veni să ne ia de la aeroport, încotro vom porni? Nu îl cunoșteam și nu ne garanta nimeni, înafară de el, că va veni după noi. Probabil cunoașteți sentimentul, l-ați mai avut și voi sigur. Ne-am simțit minunat când am văzut acel cartonaș cu numele lui Cornel pe el.

       Ghidul, (care între timp ne-a devenit prieten și cu care avem o colaborare de peste 5 ani, în care s-a ocupat de cel putin 100 de grupuri care și-au organizat vacanța cu noi), împreună cu șoferul, ne-au condus la mașina cu care urma să ne plimbam timp de 5 zile și ne-au dus la hotel. Prima oprire a fost în Negombo unde am fost cazați la un Guest House unde proprietara era și bucătăreasă, recepționeră și cameristă. A fost atât de grijulie cu noi încât ne-am simțit ca în vacanță la rude. A doua zi am început circuitul care urma să ne schimbe total viziunea asupra vieții.

       Prima oprire din circuit a fost la Orfelinatul pentru Elefanți – locul unde am făcut cunoștință pentru prima oara cu ei. După cum îi spune și numele, aici ajung elefănțeii care au rămas fără părinți din cauza braconajului, elefănțeii răniți sau cei cu handicap. Mai mulți voluntari au grijă de ei și îi hrănesc cu biberonul până încep să mănânce singuri. I-am hrănit și noi, i-am mângâiat și am aflat că îți poți alege un elefănțel pentru care poți dona o anumită sumă de bani ca să îl ajuți să se facă mare și, dacă reușește să se adapteze vieții sălbatice, să fie eliberat într-un parc național unde va fi monitorizat în permanență și în primul rând va fi în siguranță.

      Tot aici poți asista la baia lor. Zilnic, timp de 2 ore, sunt duși toți la râul de lângă orfelinat și lăsați să se relaxeze și să se joace în apa. Peisajul este minunat și relaxarea lor parcă le iese prin toți porii. Este o experiență minunată care depășește cu muuuult plimbatul pe elefanți (cu care nu sunt de acord deloc. Dacă ești fan așa ceva trebuie să cauți pe YouTube filmulețele în care îți arată cât sunt de chinuiți pentru a se obișnui să care oamenii pe spate)

       A doua oprire a fost la Dambulla – Dambulla Cave Temple – cele mai bine conservate temple săpate direct în munte, locul unde am făcut cunoștință cu religia lor și cu templele lor Budiste. Aici ghidul îți va povesti de ce, în fiecare templu Budist, vei găsi și elemente Hindu și invers. În lumea lor, nu există o singură religie, toți cred în puterea binelui, în facerea de bine atât pentru oameni cât și pentru natură și animale ceea ce îi face niște oameni atât de buni și de deosebiți încât întoarcerea acasă va fi și mai grea “If u know what I mean!”

       Foarte aproape de Dambulla este Sigiriya sau cum o veți mai găsi pe internet “Lion Rock”

       Imaginea o să vi se pară cunoscută mai ales după showul Asia Express. Fosta capitală a Sri Lankăi medievale și refugiu pentru călugării budiști, te așteaptă cu peisaje minunate și cu o energie cum nu găsești oriunde în lume. La prima vedere s-ar putea să te sperie treptele pe care le ai de urcat până în vârf dar încet, încet, ajungi sus iar efortul îți va fi răsplătit cu o priveliște care îți va tăia respirația.

       Noi am fost de 2 ori în Sri Lanka și de ambele dăți ne-am oprit aici. Prima oară am fost atât de entuziasmată de noul continent pe care, încet dar sigur, începeam să-l descopăr încât nu am fost dată pe spate de această locație. A doua oară am vrut să-i mai acord o șansă și bine am făcut. De sus, ai impresia că ești în altă lume iar energia de acolo este minunată, parcă plutești. Aș putea să stau o zi întreagă și să admir peisajele fără să mă plictisesc.

       Următoarea oprire a fost în Kandy. O altă fostă capitală a Sri Lankăi, mai mult culturală, unde am asistat la un spectacol de dansuri tradiționale , și unde am vizitat Temple of The Sacred Tooth Relic sau Templul Dintelui.

 

       Aici se spune ca se află un dinte de-al lui Buddha. Istoria acestui templu, împreuna cu relicva care îl face unul dintre cele mai vizitate temple din Sri Lanka, este foarte interesantă, dar nu vă voi plictisi cu asta acum pentru că mai am multe de povestit (merită să dai un search pe Google după el).

       După Kandy am ajuns în zona Nuwara Eliya unde sunt plantațiile de ceai. Ne-am oprit la mai multe cascade și view pointuri până să ajungem la plantațiile de ceai care se întind cât vezi cu ochii și care au cea mai frumoasă nuanță de verde.

       Aici am fost și la o fabrică de ceai unde am înțeles, în sfârșit, cum stă treaba cu ceaiul. Se pare că ce bem noi la pliculeț și pe care scrie “Ceai de tei” , “Ceai de piersici” ,”Ceai de trandafiri” sau mai știu eu ce alte arome, este de fapt o infuzie. Ceaiul este unul singur, făcut din planta de ceai, și poate fi verde, negru sau alb. Atât! Din cauza asta spun ca în vacanța în Sri Lanka înveți în fiecare zi ceva nou 🙂 

       După plantațiile de ceai am început să coborâm și să ne apropiem de zona de plajă. Penultima oprire a fost la Yala National Park unde am făcut safari. Aici au fost lucruri care mi-au plăcut și lucruri care nu mi-au plăcut. În primul rând, acesta este una dintre rezervațiile naturale unde sunt repuși în libertate elefanții de la orfelinat ceea ce face ca numărul lor să fie foarte ridicat aici, ca și șansele de a-i vedea în mediul lor natural.

       Aici mai trăiesc și leoparzi, crocodili, maimuțe, bivoli de apă și multe alte animăluțe și păsări. Este frumos să îi vezi în mediul lor natural, cum se hrănesc, cum se joacă…dar parcă erau prea multe mașini care alergau de colo colo când auzeau ca în nu știu ce parte a parcului poți vedea leopardul sau elefantul… La un moment dat am avut impresia că suntem la vânătoare de leoparzi… Totuși este o experiență interesantă pentru că nu deranjează animalele.

       Ultima oprire a fost la plajă. Noi am ales ca și locație Hikkaduwa și nu în centru, undeva mai la margine. De ambele dăți când am fost în Sri Lanka am ales același hotel, o afacere de familie, cu 9 camere, toate cu vedere la ocean și cel mai important, ieșeai din cameră și ajungeai direct pe plajă. Ne trezeam cu sunetul valurilor și adormeam tot cu el. O cameră simplă, fără televizor, doar cu sunetul valurilor. Plaja era aproape pustie, 5 oameni pe o raza de 2 km stânga – dreapta, și un cățel pe care l-am botezat Scooby-Doo pentru că semăna leit cu el.

       Un alt motiv pentru care am ales acest hotel de 2 ori a fost și faptul că era aproape de piața de pește. Ne trezeam dimineața devreme, când pescarii se întorceau de pe apă, și făceam o plimbare pe plajă de aproximativ 20 de minute până la piață de unde ne cumpăram ce pește aveam poftă să mâncăm în ziua respectivă. De multe ori îl luam viu. Oferta era nelimitată, de la Ton la Barracudă, Red Snapper, creveți, caracatiță sau sepie…You name it! În drumul spre hotel ne opream la un restaurant, tot afacere de familie, tot pe plajă, unde lăsam peștele și le spuneam cum să-l gătească și la ce ora veneam la cină. Ei îl pregăteau cum știau mai bine și ne așteptau la ora stabilită cu masa aranjată pe plajă. Costurile unei astfel de cine erau infime față de cât plătești în alte părți iar experiența era de 5*.

       La începutul articolului spuneam că Sri Lanka este destinația care îți poate schimba perspectiva asupra vieții, care te ajută să înțelegi ce este important în viață și iată de ce. În drumurile noastre din timpul circuitului am avut diverse opriri, ba pe marginea drumului pentru a încerca fructe de care nu mai auzisem până acolo, ba pentru a admira un Varan care ne tăia calea sau pur și simplu pentru a admira priveliștea și am avut ocazia să vedem cum arată viața lor.

 

       Srilankezii sunt oameni simpli, majoritatea trăiesc în case din chirpici, făcute din noroi, balegă și frunze de palmieri, fără electricitate, fără acces la mass-media, internet sau altceva. Oameni care împart o nucă de cocos cu un cățel și oameni care poartă o pereche de pantofi pe post de papuci, adidași și pantofi eleganți.

       Oameni care sunt atât de recunoscători că le vizitezi țara, că le oferi un salut și un zâmbet. Doua săptămâni, cât a durat vacanța noastră în Sri Lanka, nu m-am simțit niciun minut în primejdie, nu am văzut pe nimeni care să cerșească și nu am văzut niciun om îmbufnat. Toți ne-au întâmpinat cu zâmbete și toți s-au chinuit să ne ofere, cum au putut ei mai bine sau cum le-au permis resursele, o experiență de neuitat.

 

       M-am întors de aici un alt om și sunt convinsă că toți cei care ajung în Sri Lanka se întorc, cumva, alte persoane.

       #VisitSriLanka
Photo: Arhiva personala

       #VaUrma

 

Travelling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller!

About the Author
Ma numesc Adela Pasc, sunt make-up artist si travel addicted! Visez ca pana la finalul vietii sa-l machiez macar o data pe Johnny Depp si sa calc pe toate cele 7 continente!

Leave a Reply

*