Top 3 cele mai căutate destinații de vacanță – Episodul III – Thailanda

 

       Rețeta perfectă pentru o vacanță exotică? Se iau câteva plaje cu nisip alb, se adaugă apă turquoise, și arome de apusuri memorabile și se decorează cu multe tipuri de palmieri. Primul nume care ne vine în cap pentru această rețetă este Thailanda, țara cu numărul 3 în Triologia „Top 3 cele mai căutate destinații de vacanță”.       De ce se află această destinație în Top 3? Pentru că aici poți descoperi o nouă cultură, poți îmbina vizitatul cu diverse activități și cu lenevitul la plajă. Este o destinație ușoară și pentru o primă vacanță exotică deoarece destinația este foarte turistică și majoritatea oamenilor știu limba engleza, este mai ușor să te orientezi și să comunici cu localnicii și cu angajații

       Pentru noi, experiența Thailanda a venit după 5 ani de vacanțe exotice și a reușit să ne facă să ne îndrăgostim de acest loc. Ne-am împărțit vacanța în Thailanda în 4 locații. Am început cu Phuket, am continuat cu Krabi , Koh Samui și am încheiat cu 2 zile în Bangkok. În total, 2 săptămâni în care am reușit să descoperim destul de puțin din locurile pe care TREBUIE să le vizitezi când ajungi acolo.

       Perioada pe care ne-am ales-o să călătorim nu a fost atât de inspirată. Am aterizat în Phuket pe 24 Decembrie, în Ajun de Crăciun. În general, nu călătorim în aceste perioade deoarece este foarte aglomerat și nu ne place să împărțim plajele cu foarte multă lume, dar oferta era de nerefuzat și să plecam în vacanță suna mult mai bine decât să facem Revelionul acasă 🙂

       După cum vă spuneam mai sus primul contact pe care l-am luat cu această țară a fost în Phuket. Aici este perfect dacă îți place viața de noapte, plaja nefiind una paradisiacă, seamănă mai mult cu plaja de la Eforie 🙂 De ce zic că este pentru pasionații de distracție? Pentru că pe Bangla Road din Patong te vei simți ca în filme. O mulțime de terase, baruri, cluburi, oameni care îți oferă bilete la PingPong Show ( pe care te sfătuiesc să îl ocolești pentru că am auzit că sunt o groază de țepe), LadyBoys și ce îți mai trece ție prin cap, acolo le găsești. Este o stradă animată, colorată, care îți va rămâne întipărite pe retină foarte mult timp.

       Neavând plajele pe care ți le imaginezi când auzi de Thailanda, tot ce îți rămâne de făcut este să te urci într-un tuk-tuk sau într-un taxi și să te duci fie la Paradise Beach, fie la Freedom Beach. Două plaje exotice care se află la aproximativ 20 de min de Patong și unde poți găsi nisipul alb și apa turquoise pentru care ai ajuns aici.

       După ce am bifat ambele plaje, ne-am luat o excursie la Similan Islands. Excursia începe dimineața devreme când a venit să ne ia microbusul pentru a ne duce la barcă pentru că plecările nu sunt din Phuket. După ce am servit micul dejun și am primiți instrucțiunile, ne-am urcat pe barcă și am pornit la drum. În această excurie am avut mai multe opriri pentru snorkeling, până când am ajuns pe una dintre insulele mai mari, unde am servit prânzul într-un cadru exotic. Aici am făcut unul dintre cele mai frumoase snorkelinguri doar că, trebuie să recunosc, nu erau atât de organizați și pregătiți ca cei din Maldive. Nu am avut filmări, poze sau ghid care să ne spună pe unde să înotăm și care să caute tot felul de pești ca să îi putem vedea. Fiecare a fost pe cont propriu, dar peisajele au compensat aceste mici minusuri. Singurul dezavantaj al acestei excursii a fost aglomerația. Îmi amintesc că la coborârea de pe barcă pentru pranz, organizatorul ne-a spus să mergem repede să ocupăm locuri pentru că trebuie să vină niște bărci cu chinezi și după vom mânca în picioare 🙂 

       După cele 3 zile de stat în Phuket ne-am luat tălpășița și am pornit spre Krabi, unde am ajuns în 3 ore după un drum cu o mașină închiriată. Prețurile la mașini în această zonă sunt destul de accesibile, iar noi, fiind 4 persoane, ne-a convenit mai mult să închiriem o mașină privată cu șofer decât să mergem cu autocarul cu care faceam aprox 5-6 ore. Traficul este destul de haotic și aici, cum este în toată Asia, așa că nu vă recomand sa închiriați mașină pe cont propriu.

       Pentru Krabi am ales să ne cazăm în Ao Nang, deoarece am venit aici nu pentru plajă (care seamănă destul de mult cu plaja de la 2 Mai și care este plină de bărci) ci pentru excursiile pe care am ales să le facem și mai ales Railay Beach, unde am petrecut și noaptea dintre ani.

       Vă mai amintiți din articolele anterioare când vă povesteam despre frica mea de bărci și că nu le suport? Ei bine, aici, toate excursiile au fost pe barcă, oficial, cred că am învățat și să conduc una doar uitându-mă la toate manevrele pe care le făceau „căpitanii” bărcilor.

       Prima excursie pe care am făcut-o aici a fost la PhiPhi. Pe drum am avut o oprire la snorkeling unde am văzut cea mai mare aglomerație de pești, în niciun loc unde am înotat nu am văzut atât de mulți, o oprire la Maya Bay pe care am admirat-o din barcă, zona fiind închisă pentru a lăsa coralii să se refacă și în final la Phi Phi pentru prânz și plimbare pe insulă. Din păcate, dacă nu ai închiriată o barcă privată, toate obiectivele sunt bifate cam pe fugă.

       De exemplu, la Phi Phi, erau niște terase foarte drăguțe, cu un Lady Boy care cânta live și făcea spectacol, cu niște cocktailuri care arătau într-un mare fel, dar din care nu am avut timp să gustăm. Am făcut câteva poze și înapoi la barcă. Data viitoare cu siguranță ne vom caza 1-2 nopți, ca să ne bucurăm mai mult de aceste locuri frumoase!


       A doua excursie făcută din Krabi a fost la James Bond Island. Excursia asta a fost cea mai mare dezamăgire a vacanței. Durează aproximativ 8 ore din care 5 ore le petreci în mașină până la barca cu care pleci în excursie și înapoi în Ao Nang. Totul constă într-o plimbare cu barca tradițională până pe insula unde s-a filmat James Bond, care era exagerat de aglomerată și unde poți face poze cu vestita stâncă „răsturnată”. Nu ai unde să faci plajă, nu ai unde să înoți deoarece apa este amestecată cu un fel de mâl în care trebuie să intri ca să faci poza. Nouă nu ne-a plăcut deloc această excursie și nu o recomandăm nimănui.

       A treia excursie pe care am făcut-o cât am stat în Krabi a fost la Hong Island. Ei bine, asta a fost o excursie care a meritat și pe care aș fi putut s-o fac de 2 ori. Excursia are 3 opriri la 3 insule diferite unde am putut sta liniștiți la plajă. Plaje nu atât de aglomerate ca restul, cu nisip alb și apă turquoise, adevăratele peisaje pe care asteptam să le văd în Thailanda. La aceste insule puteți ajunge și cu o barcă „taxi” din Ao Nang doar că nu veți mai avea prânzul inclus.

       Revelionul ne-a prins în Krabi și am hotărât să-l petrecem pe plaja Railay Beach. O plajă pe care se poate ajunge numai cu barca „taxi”, la doar 10 min din Ao Nang. Plaja este mult mai liniștită, apa aparoape turquoise si nisipul alb. „Insulita” (care nu este chiar insulă pentru că este legată de Ao Nang prin niște stânci ca niște munți) este plină de restaurante afacere de familie, bărulețe hippy, dar și restaurante mai „fițoase”, de toate pentru toți J. Pentru noaptea de Anul Nou am avut de ales între a rezerva o masă la restaurantul unui hotel de pe plajă pentru aprox. 100 euro de persoană sau de a merge din bar în bar. Normal ca am ales a doua variantă, iar înainte ne-am oprit la restaurantul nostru preferat, afacere de familie, pentru a servi cina. Era deja a treia masă pe care o serveam aici deci eram „de-ai casei” asa că patronul a venit și ne-a adus o sticluță de rom pentru a sărbători în avans. Când băieții s-au dus să îi mulțumească pentru tratație a pornit și petrecerea. Au dat drumul la muzică și au început toți să danseze de la bucătar până la ospătari și aproape toți turiștii care erau la mese. Toată distracția de pe plaja era la bodeguța noastră. Toți care treceau erau atrași ca un magnet, se opreau să bea ceva și să danseze. Cred ca în 15 min s-a umplut tot și am petrecut acolo pana la 23:45 când am plecat pe plajă să vedem focul de artificii și să întâmpinăm Anul Nou cu picioarele în nisip. 🙂 

       Dupa Krabi, următoarea oprire a fost în Koh Samui, locație unde trebuia să stăm la plajă și să ne relaxăm. Aici a fost mai greu de ajuns, am plecat din Ao Nang cu un autocar care ne-a lăsat la speed ferry după 4 ore și după încă un drum de aproximativ 1h jumătate am ajuns în Koh Samui. Ținând cont că era destinația de relaxare, ne-am ales o cazare pe plajă, cea mai frumoasă cazare din această vacanță. Când am ajuns era cam înorat așa că am ieșit în recunoaștere, am luat plaja de la un capăt la altul și ne-am mai plimbat pe străduțele cu magazine. „Distracția” a început abia a doua zi dimineață când tipul de la recepție a venit la căsuța noastră și ne-a spus că trebuie să ne mutăm. Inițial nu am înțeles ce se întâmplă, rezervarea era ok, căsuța de vis, de ce trebuia să ne mutăm? El insista că trebuie să ne mutăm azi pentru siguranța noastră și nu pricepea de ce o ținem una și bună că nu vrem.

       Când am auzit că totul este pentru siguranța noastră am făcut o pauză și l-am întrebat de ce nu eram în siguranță în căsuță. Abia atunci ne-a dat peste ochi cu vestea că următoarea zi era așteptată furtuna tropicală Phabuk care, între timp, se transformase în ciclon, că se asteaptă valuri de peste 7m înălțime și că vom fi mai în siguranță într-o căsuță din spate. Deja mi se derula în minte documentarul cu Tsunamiul din 2004 și am hotărât să ne mutăm. Abia atunci ne-am explicat de ce era ferry-ul atât de gol pe sensul nostru de dus către Koh Samui și atât de plin la întoarcere cu destinația Krabi. În încercarea de a pleca de pe insulă ne-am dat seama că nu avem cum pentru că ferry-ul era închis, aeroportul era închis, practic am rămas exilati acolo. Dezamăgirea a fost foarte mare pentru că se știa de acest ciclon și totuși nimeni nu s-a obosit să ne anunțe înainte să ne urcăm pe ferry cu destinația Koh Samui.

       Din păcate experiența Koh Samui nu a fost una plăcută, nu am mai descoperit plajele paradisiace despre care citisem și doar am stat într-o cameră de hotel așteptându-l pe Phabuk și admirând ploaia timp de 3 zile. Ca să nu mai spun că a trebuit să ne schimbăm bilete de avion către Bangkok pentru că am plecat cu o zi mai târziu decât era planificat. Într-un final centrul furtunii ne-a ocolit și nu am avut vântul și valurile așteptate, au fost undeva la mijloc. Deci dacă era așteptat vânt de 150 km/h noi am avut undeva la 80 km/h, valurile au avut doar 4m înălțime și căsuța de pe plajă a fost doar inundată 🙂

       După experiența Koh Samui am ajuns în Bangkok cu câteva fire în plus de păr alb din cauza sperieturii pe care am tras-o. Cumva, aici eram mai în siguranță, puțin mai aproape de casă și mai departe de apă.

        În Bangkok am stat mai puțin decât era plănuit, dar suficient cât să ne dăm seama că seara nu trebuie să te plimbi pe străzi din cauză că există șobolani mai mari decât cățelul meu, ziua pare un oraș destul de curat, cu foarte multe obiective turistice, cu foarte mult street food pentru toate gusturile, inclusiv gândaci, șerpi și cam toate animalele de pe lângă casa omului 😀 

       Bangkokul este un oraș care trebuie vizitat măcar o dată în viață, care dă dependență. Nouă ne-a plăcut mult atmosfera și cred că ne-am întoarce oricând.

       Trăngând linie, lucrurile despre care trebuie să ții cont înainte de a pleca într-o vacanță în Thailanda sunt:

       –Alege cu grijă perioada în care vei călători. Și nu, nu mă refer la ploi! Noi am fost în vârf de sezon uscat și a venit ciclonul peste noi ( nu s-a mai întâmplat asta de 35 de ani, care erau șansele să se întâmple acum?), am avut foarte mulți turiști care au călătorit în mijlocul sezonului ploios și nu au văzut fir de ploaie. Când vorbim de perioada în care să călătorim mă refer strict la faptul că această destinație nu este pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. Aglomerația îi știrbește din frumusețea pe care o oferă. Alegeți lunile când nu sunt concedii, cum ar fi Octombrie, Noiembrie, Martie.

       – Chiar dacă esti în vacanță, verifică zilnic vremea ca să nu ai surprize ca noi. Nu îți recomand să o verifici pentru ploi, mă refer la chestii mai mari cum ar fi Ciclon, Furtuni tropicale etc mai ales dacă decizi să te duci pe o insulă

       – Cât despre oameni, eu personal am fost foarte dezamăgită de comportamentul lor din timpul ciclonului. Consider că dacă chiar țineau la turistii lor și îi interesa ca aceștia să fie în siguranță, eram anunțați despre venirea acestei furtuni și despre fapul că vom fi blocați pe o insulă. Nici nu trebuia să ne anunțe personal, puteau lipi câteva afișe așa cum lipiseră cu prețul la toaletă.

       -Pot spune că mâncarea thailandeză chiar este una dintre cele mai bune mâncăruri asiatice, perfect condimentată, diversificată, o explozie de gusturi, dar despre asta vom vorbi într-un alt articol.


       –În materie de buget, Thailanda este o destinație destul de ieftină dacă reușești să nu pici în plasele localnicilor unși cu toate alifiile.


      All in all, a fost o vacanță reușită și cu siguranță Thailanda are mult mai multe locuri frumoase decât Phuket, Krabi si Koh Samui pe care abia asteptăm să le descoperim în următoarea noastră aventură în această țara!

     #VisitThailanda
Photo: Arhiva personala

Travelling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller! 

About the Author
Ma numesc Adela Pasc, sunt make-up artist si travel addicted! Visez ca pana la finalul vietii sa-l machiez macar o data pe Johnny Depp si sa calc pe toate cele 7 continente!

Leave a Reply

*