Genova, Italia – Sfaturi practice pentru o excursie perfecta
Am ajuns la Genova intr-o minunata zi de primavara, am aterizat pe Aeroporto Internazionale de Genova Cristoforo Colombo. Nu are rost sa pierdeti timpul in incinta aeroportului; este dragut, dar destul de mic si fara nici un punct de atractie.
- Optati pentru un zbor la mijlocul zilei.
Avantajul aeroportului este ca se afla la doar 6.4 km vest de centrul orașului.
Greseala mea a fost ca am inchiriat o masina. Recomand transportul in comun pana in oras, in zona garii, este foarte aproape si foarte usor, si de acolo aveti multiple variante de transport catre orice parte a orasului.
Intrarea in oras se face printr-un sistem complicat de sosele suspendate si cu toate ca am avut GPS auto am ratat drumul de trei ori. Asa ca am fost nevoit sa revin la aeroport, ca sa ma pot intoarce din nou in oras. Si cum in Italia autostrazile au taxa de utilizare, de fiecare data m-a costat 0,40 Euro, plus timpul pierdut (eu i-am spus taxa de prostie).
- Pentru cazare alegeti un hotel amplasat in zona garii.
Recomand un hotel situat in imediata apropiere a garii si desi initial mi s-a parut o varianta destul de nefericita, odata ajuns la Genova, mi-am dat seama ca este alegerea perfecta. De ce? Drumul de la aeroport dureaza cateva minute si gara este foarte aproape de port.
Odata ajuns la hotel m-am cazat, am aruncat bagajele in camera si in cateva minute eram in strada. Atunci cand esti intr-un City break la Genova, nu are rost sa pierdeti timpul in camera de hotel.
- Obiectivul principal – Porto Antico.
Chiar daca drumul este mai lung optati pentru stradutele mici si pitoresti, treceti prin gara care va va intampina cu un farmec aparte si intrati cat mi repede in zona portuara.
Sa nu va fie frica; in zona veti gasi un labirint de străzi mici, singura modalitate de a ajunge usor in port este mersul pe jos. Genovezii sunt bucurosi sa dea indicatii vizitatorilor, dar avand in vedere geografia orasului, instructiunile lor pot fi complicate.
Si odata ajunsi in port, veti intelege ca puteti sta acolo zile in sir fara sa va plictisiti.
- Vizitati Acvariul din Genova
http://www.acquariodigenova.it/
Drumul este presarat cu cladiri care va vor ramane in amintire.
Chiar daca nu va plac acvariile sau daca vreti sa cheltuiti cat mai putin, vizitati Acvariul din Genova. Personal nu ma dau in vant dupa muzee, expozitii, sau in general acest tip de atractii turistice, dar a meritat. Este intradevar cel mai mare acvarium din Europa.
Si inca un sfat. Odata ajunsi inauntru, veti constata ca pentru vizitarea zonei in care traiesc pasarile colibri trebuie platita o taxa suplimentara. Asta o sa va enerveze, asa cum mi s-a intamplat si mie, dar merita. Nu o sa mai intalniti nicaieri aceste pasari mai mici decat fluturii traind in mediul lor.
Odata iesiti din cladirea acvariumului vizitati in liniste portul; o zi, doua, trei, o saptamana, depinde cat timp aveti.
In imediata vecinatate veti intalni ancorata o corabie de lupta antica.
Si putin mai sus un complex de cladiri care va vor taia rasuflarea.
Si surpriza cea mai mare, un submarin, lansat la apa, si gata sa fie vizitat.
- Vizitati submarinul, este o experienta unica.
In rest ce pot sa spun? Plimbati-va prin port. Gasiti absolut tot ce va puteti dori; tihna unei zile insorite, placerea de a privi oamenii si locurile, bucuria practicantilor de jogging, placerea de a sta intins pe o banca. Un city break la Genova te va face sa uiti de toate grijile de acasa.
Si amatorii de chilipiruri vor avea parte de o bucurie in plus.
Intinsi pe cerceafuri sau tarabe improvizate, negustorii ambulanti vand produse de marca, bineinteles contrafacute: ochelari de soare, posete, haine, suveniruri.
- Negociati la sange cu negustorii ambulanti.
Mi s-a parut o afacere sa cumpar un magnet suvenir din Genova cu 2 euro, din port, dar l-am gasit la un chiosc, la 300 de metri distanta cu 1 euro.
Si acum ajungem la partea care imi place cel mai mult – mancarea.
Bucataria din Genova se bazeaza pe gatit traditional mediteranean. Este foarte bogată în ingrediente si arome, se folosesc ciuperci, nuci de pin si o mare varietate de ierburi aromate.
La baza tuturor retetelor este uleiul de măsline, perfect pentru pregatirea sosurilor. Cel mai faimos dintre acestea este pesto, un sos făcut din busuioc, nuci de pin, usturoi, ulei de masline si parmezan. Cea mai bună alegere, pentru preparatele din carne, este salsa verde (sos verde), din patrunjel si nuci de pin, in timp ce salsa di noci (sos de nuci) merge perfect cu paste si ravioli.
Diferite tipuri de focacce, un fel de placinte cu branză si legume (total diferit de ceea ce gasim in Bucuresti sub numele de focaccia), sunt caracteristice bucatariei genoveze. Aceste feluri de mancare sunt consumate atat ca mese cat si ca gustari apetisante: de la simple focaccia all’olio (focaccia cu ulei de masline) pană la focaccia umpluta cu branză, nimeni nu poate rezista mirosului tentant al specialitatii din Liguria. Nu puteţi pleca fara a încerca farinata, un fel unic de focaccia facut din faina de mazare.
Daca sunteti in Porto Antico, aveti un buget limitat si va este foame, va recomand restaurantul Bicu.
Adresa: Porto Antico, Magazzini del Cotone, Modulo 4, telefon: 010 2534051
Fara fasoane, cu preturi destul de mici, cu o terasa cu o vedere minunata inspre port si cu sase tipuri de bere dintre care va recomand cea nefiltrata, Bicu este un restaurant care merita vizitat cel putin o data.
Daca va plac fructele de mare va recomand Insalata di Mare;
Sau daca sunteti gurmand “LA” Cotoletta
Si pentru un meniu fara fasoane dar satios si delicios, clasicul Fish & Chips
Atentie insa; daca nu sunteti deja in restaurant inainte de ora 14.30 este foarte probabil sa ramaneti nemancat.
Majoritatea restaurantelor din Genova se inchid la ora 15.00 si daca ajungeti seara inainte de ora 20.00 veti avea surpriza sa gasiti restaurantul inchis sau sa fiti singurul client o lunga perioada de timp.
Fac exceptie restaurantele de lux.
Daca vreti sa va simtiti ca un principe genovez si sunteti dispus sa va sacrificati bugetul pe 2-3 zile, va recomand Restaurantul Zeffirino, amplasat pe Via XX Settembre, nr.20, deschis intre orele 12:00 – 00:00.
Si cum nimic nu este perfect, trebuie sa va inarmati cu rabdare; nr.20 nu exista, sau cel putin eu nu l-am gasit. Asa ca odata ajunsi pe Via XX Settembre intrebati orice trecator si va va indruma spre restaurantul Zeffirino.
Putin retras fata de tumultul bulevardului, dupa ce veti urca cateva trepte veti patrunde intr-o atmosfera de vis cu un meniu pe masura.