Top 3 cele mai căutate destinații de vacanță – Episodul II – Bali

Azi continuăm seria articolelor despre destinațiile preferate de turiștii noștri cu locul 2 – Bali


După cum v-am obișnuit, articolele noastre sunt descrieri ale locurilor așa cum le-am văzut și cum le-am trăit noi. Se poate ca alte persoane, care au vizitat țările despre care povestim, să fi trăit altfel acele experiențe, așa că nu vă supărați dacă voi fi subiectivă 🙂 

Insula Indoneziei îmbină într-un mod destul de ciudat resorturile de lux cu aerul hippy, cu orele de yoga la care poți lua parte oricând și cu sărăcia care te înconjoară când ieși din hotel. Cred că unele dintre cele mai frumoase și mai sălbatice hoteluri din lume sunt aici. Prețurile ați crede că sunt pe măsura ofertei, dar nu.. poți sta cu aproximativ 30 euro/ noapte la un hotel cu piscină infinity direct în jungla.

Dar să lăsăm hotelurile pentru că acolo vom ajunge doar seara și să vedem de ce Vacanta în Bali este pe locul 2 în topul cererilor clienților noștri.

Spuneam în primul articol că Bali este locul unde pleci ca să fugi de ceva sau să te descoperi. Noi ne-am descoperit în Sri Lanka, dar aici ne-am depășit anumite limite peste care nu credeam că putem trece.

Când am fost în Bali am împărțit excursia în 2 părți. Prima parte a vacanței, 7 zile, am petrecut-o în Ubud, iar a doua parte de 4 zile în Seminyak. Cred că a fost a doua noastră excursie exotică după Sri Lanka, încă nu aveam experiența pe care o avem acum în genul acesta de vacanțe așa că am pierdut multe locații care acum sigur s-ar afla pe lista noastră de “To Do!”, cum ar fi insulele Gili, Nusa Lembongan si multe altele.

Noi am vizitat Bali în luna Noiembrie. Nu era vârf de sezon ci chiar începutul sezonului ploios după cum spunea internetul, așa că am avut noroc să nu fie atât de aglomerat. Temperatura însă, a fost foarte ridicata.. cred că aici ne-a fost cel mai greu să ne obișnuim cu temperaturile. O umiditate mai mare ca aici nu cred că am mai simțit undeva, nici măcar în vârf de sezon. Acum ieșeam de la duș, iar în 5 minute aveam nevoie de un altul. Cam atât de cald era. Dar să trecem peste asta, a fost un mic inconvenient cu care ne-am obișnuit în câteva zile și pe care am învățat să-l ignorăm. Cât despre sezonul ploios, aici am învățat că nu trebuie să te iei niciodată după prognozele meteo de pe Internet. Înainte să plecăm se anunța ploaie non-stop, eram chiar puțin speriați că nu vom putea face nimic, dar nu a fost cazul! Nu ne-a plouat în nicio zi, uneori mai ploua noaptea, dar asta nu ne-a stricat niciun planurile. Depinde totul si de noroc. De exemplu, anul acesta am fost plecați în Thailanda în vârf de sezon, în cea mai uscată perioada a anului și ne-a prins ciclonul. Nu se mai întâmplase asta de 35 de ani, dar iată ca norocul nu a fost de partea noastră 🙂

Am spus mai sus că primele zile le-am petrecut în Ubud, pentru a descoperi adevăratul Bali și ne-a ieșit 🙂 Atâta agitație și atâtea scutere nu mai văzusem niciodată. Între timp am descoperit ca se poate și mai rău în Ho Chi Minh, Vietnam, dar asta este o altă poveste.

Înainte să plecăm în Bali ne-am schițat puțin traseul și ce vrem să facem, iar pe listă era închiriatul unui scuter. Când am ajuns acolo ăsta a fost primul lucru pe care l-am tăiat de pe listă. Trebuie să fii as în condusul motocicletelor pentru a face față traficului de acolo. În primul rând nu au reguli de circulație. Primul care ajunge în intersecție are și prioritate, nu semnalizează, la fel ca și în Sri Lanka folosesc claxoanele pe post de semnalizator, iar accidentele sunt la ordinea orelor, nu a zilelor. Așa că sfatul meu, nu vă închiriați scuter!

În Ubud ai multe activități pe care le poți face fix în oraș. Primul pe lista noastră a fost vizitarea Pădurii Maimuțelor care se află chiar în Centrul orașului. În Bali, vegetația este luxuriantă, au multe flori, iar copacii par desprinși din poveștile cu zâne. Așa este și aici doar că pe lângă vegetația deosebită vei întâlni și o groază de maimuțe, pentru că nu degeaba se numește Pădurea Maimuțelor. Una mai răutăcioasă ca cealaltă, vor încerca să-ți fure absolut tot, de la aparatul foto, la ochelari sau chiar rucsacul. Eu am avut o luptă cu o maimuță care încerca să-mi ia rucsacul cu totul. Când m-am așezat să beau apă m-am uitat foarte atentă în toate părțile, nu era nimic, dar cum am deschis ghiozdanul au apărut de nicăieri 3 bucăți maimuțe isterice. 2 s-au speriat când am început să dau din mâini și să fac ca toate alea, dar una trăgea de ghiozdan de mai aveam puțin și ne băteam parte în parte. Noroc că în parc, din loc în loc, sunt angajați care au grijă de turiștii ghinioniști ca să zic așa, și care știu să gestioneze situația. Așa că, aveți foarte mare grijă la maimuțe pentru că sunt foarte răutăcioase și dacă nu obțin ce își doresc și nu e nimeni pe acolo care să vă ajute, pot începe să vă zgârie și chiar să vă muște.

Plimbarea prin Monkey Forest ne-a luat în jur de 2 ore și după am plecat la Elephant Cave Temple (Goa Gajah) . Locul este cunoscut pentru sculpturile în piatră ale zeilor hinduși. Aici am găsit mai multe temple, unele ascunse și printr-o pădure. Noua ne place destul de mult să explorăm și plimbându-ne noi de la o statuie la alta am dat peste o săgeata din lemn care ne arăta unde se află Buddha Temple 🙂 dacă o mai vedeți și voi să nu credeți nimic. Am mers cam 1h30 prin pădure, ne-au mâncat toate gâzele posibile și am ajuns la niște oameni în curte,care se pare că locuiau în pădure și care nu au fost foarte fericiți să ne vadă 🙂 Până la urmă ne-au făcut semn să cotim puțin în stânga și să ieșim la un drum…pe care nu îl cunoșteam. Bine că am avut o aplicație de hărți offline care ne-a arătat cum să ajungem la drumul principal că altfel ne prindea noaptea hoinărind pe străduțe. Ne-a cam speriat puțin această experiență pentru că deja începuse să se întunece 🙂

A doua zi am avut cursuri de gătit. Nu aveam prea mari așteptări, dar pot spune ca m-au surprins într-un mod plăcut. Toată nebunia a început de dimineață. La ora 8:00 a venit șoferul să ne ia de la cazare ca să mergem în piață pentru a ne arăta de unde au procurat ingredientele cu care vom găti azi și să ne facă cunoștință cu condimentele lor tradiționale. Foarte proastă mișcarea pentru ca brusc, mi-a pierit pofta de mâncare 🙂 Piața lor, sau mai bine zis piețele lor, pentru că așa sunt în toată Asia, nu sunt un loc igienic de unde ai mânca în mod normal. Eu merg pe principiul că ce nu știu nu mă omoară, dar acum că știam de unde vine materia primă cu care vom găti și pe care o vom mânca azi…ce să zic, am avut grijă sa o ard pe toată ca să fiu sigură ca omor toți microbii 🙂

De ce am zis că nu aveam așteptări de la cursurile de gătit? Pentru că îmi imaginam că totul se va întâmpla într-o cameră unde vom fi învățați să gătim 1 fel de mâncare și gata. În schimb, am fost opriți la o casă și conduși în spate unde aveau o terasă în aer liber, într-un lan de orez. Wow, la asta nu m-am așteptat și nimeni nu cred ca a făcut-o pentru ca s-a auzit în cor woooow.

Am avut ocazia să învățăm să gătim 1 supă, 2 aperitive, 2 feluri pincipale și 1 desert. A fost o experiență foarte interesantă și aici am aflat ce pot face dacă mâncarea este mult prea picantă. Este suficient să pui niște zahăr în ea și gata, nici nu zici că a fost vreodată picantă. Dacă voi știați asta să nu râdeți de mine, eu am aflat abia în Bali 🙂

Vorbeam mai sus de Yoga. Aici găsești la fiecare colț de stradă câte un centru de yoga sau de masaj. Știam de pe net că aici vin multe persoane care predau la noi în țară să se certifice și m-am gândit că trebuie să încerc și eu. Nu prea avusesem contact cu acest sport decât ce am mai făcut la sălile de fitness unde aveau în program aceste clase, dar erau mereu aceleași mișcări și nu înțelegeam ce înseamnă de fapt. Aici am auzit prima oară de mantre și asane, am făcut în fiecare zi alt program și aici m-am îndrăgostit de yoga.
Sfatul meu, dacă ajungeți în Bali și vreți să încercați, trebuie să vizitați centrul Yoga Barn, nu veți regreta!

Din Ubud se fac majoritatea excursiilor, fiind plasat cumva la mijlocul distanțelor între punctele de atracție. Puteți opta pentru tururi gata făcute sau vă puteți închiria o mașină cu șofer și să faceți un tur personalizat.

Prima excursie de acest gen a fost la Tegalalang Rice Field, o locație mai turistică dar foarte frumoasă. O imagine cum nu am cuvinte sa vă descriu. Un verde pur, atât de pur parcă nu l-am văzut niciodată. Cum am ajuns am zis să ne plimbăm printre terasele de orez. La intrare ne-a întâmpinat un nene localnic, bătrân, care stătea să facem poza cu el și cu chestiile cu care se cară orezul. Am făcut și noi poze și hai să începem traseul care era, logic, special pentru turiști doar căăăă, noi l-am ratat și iar am luat-o aiurea. Și cum mergeam noi în direcția greșită, hopa că am alunecat și am făcut baie într-o terasă de orez, împreună cu amicul nostru care cică ar fi trebuit să mă oprească din cădere. După ce ca am alunecat, nu a fost suficient și m-am mai și rostogolit în apa aia cu noroi de am ieșit udă din cap până în picioare. Acum este haios, din cauza asta v-am și povestit dar atunci…sa zicem ca nu vreți să știți ce a fost la gura mea . Tot aici puteți găsi niște terase drăguțe chiar pe marginea lor, unde puteți servi un ceai sau un cocktail și să admiri orezăriile.

După orezării am fost să vizităm templul Ulun Danu Beratan. În Bali templele sunt ca Bisericile la noi, le găsești peste tot, inclusiv în casele oamenilor. Fiind foarte credincioși, fiecare localnic, are în curte un templu. Într-un final veți obosi să le vizitați pe toate . Noi am ales câteva, iar acesta a fost primul pe lista noastră. Ce mi-a plăcut la aceste temple a fost energia pe care o găsești acolo, majoritatea fiind foarte aproape de câte o apă, în general curgătoare. Nu știu dacă are vreo legătură cu poziționarea sau este doar coincidență.

O altă activitate care nu trebuie să lipsească de pe lista voastră este Raftingul! Este un “Must” inclusiv pentru persoanele cu fobie de bărci, cum sunt eu! Există 5 grade de dificultate pe acest râu. Noi am ales gradul 2 pentru că nici nu vreau să-mi imaginez cum sunt gradele 4 sau 5. Nu a căzut nimeni în apă, dar fiecare a avut șansa lui să zboare din barcă măcar o dată :))) Ca să ajungem la barcă a trebuit să mergem prin pădure, din nou!!! :)) Am coborât cam 30-45 de minute prin pădure și când am ajuns pac, ne-a luat, ne-a făcut instructajul, și-a făcut “șoferul bărcii” rugăciunea (ăștia cred că nicio bășină nu trag fără să se roage) și ne-a urcat în bărci. Îmi tremurau picioarele ca gelatina, darrrr când am văzut peisajullll, Doamne Dumnezeule! Nu îl pot descrie pentru că nu am destule cuvinte, dar semănă foarte mult cu scenele din Jurassic Park sau Jumangi, de vis! Ne-am plimbat pe râul ăla cam 2 ore și, la final, înapoi la cățărat câteva sute de trepte pana la mașină. Trebuie să specific că după 10 minute de rafting mi-a trecut și frica, eram prea vrăjită de peisaj.

O altă excursie pe care am făcut-o a fost la Grădina de Condimente, căteva sate de meșteri și templul Tirta Empul.

Dacă este prima oară când vizitați o țară exotică, Grădina cu Condimente nu trebuie să lipsească de pe lista voastră. Aici veți vedea cum crește ananasul, Jack Fruit-ul, scorțișoara, piperul, cafeaua sau orice ați văzut prin piața și tot aici veți avea ocazia să degustați și Kopi Luwak. În prețul intrării în Grădină este inclusă și o degustare de ceai și cafea și explicarea întregului proces de “prelucrare” a boabelor de cafea care o fac să fie cea mai scumpă din lume.

Următoarea oprire din acest tur a fost în diverse sate de meșteri. Aici fiecare sat este cu îndeletnicirea lui. În unul găsești meșteri care sculptează în lemn, în alt sat cei care sculptează în piatră, altul în argint și așa mai departe. Prietenii mei s-au cam plictisit, mie îmi place să admir ce poate ieși din mâna unui om. Cel mai mult mi-a plăcut în satul cu meșteri care sculptau în lemn. În cel cu argintărie toți te băgau în magazine și încercau să-ți vândă inele cu zirconiu (dacă or fi fost cu zirconiu și nu doar sticlă colorată) pe post de inele cu safire și smaralde…

Am 2 temple preferate în Bali iar unul dintre ele este Tirta Empul Temple. Aici veți găsi mai mult localnici care vin pentru a se purifica. Există 2 piscine cu un total de 30 de izvoare.Prima piscină este folosită pentru ritualurile de purificare ale oamenilor. Se spune că fiecare izvor are o semnificație diferită (unul pentru dragoste, unul pentru sănătate și așa mai departe) Trebuie să treci pe la fiecare izvor în parte pentru a avea o purificare complete dar atenție, ultimele 2 sunt izvoarele unde sunt purificați cei care sunt conduși pe ultimul drum, nimeni nu trece pe acolo. A doua piscină este pentru purificarea diferitelor obiecte sau a diverselor ceremonii.

Nu o să stau să dezvolt fiecare zi în parte pentru că aș ajunge să nu mai termin acest articol prea curând așa că voi trece în revistă lucrurile pe care le-am mai făcut, care mi-au plăcut și care nu trebuie să lipsească din vacanța voastră în Bali.

Ca și temple, mai sunt de bifat Templul Tanah Lot (templul care nu poate fi vizitat în orice parte a zilei din cauza fluxului și al refluxului oceanului și Lempuyang Temple (aici poți face niște poze superbe),

După ce bifezi toate aceste activități plus câteva cascade care îți vor tăia respirația (Tegenungan,  Git Git, etc. ) te poți retrage în zona de plajă. Noi am ales Seminyak, dar am fost puțin dezamăgiți. Atenție! Bali nu este o destinație exotică pentru plajă, să nu plecați cu aceleași așteptări ca și mine. Seminiak și Jimbaran sunt zone de plajă, dar oceanul este destul de agitat aici, nu veți găsi apa turquoise și fără valuri. În schimb puteți face și aici câteva activități cum ar fi: lenevitul la soare (Activitatea mea preferată din timpul vacanțelor. Soțul din dotare mă strigă șopârla, aș putea să stau o zi întreagă la plajă fără să mă plâng de ceva), puteți lua lecții de surf sau puteți merge într-o excursie de o zi pe Nusa Penida.

O alta activitate care trebuie încercată este Sea Walking. Este o combinație de scufundări cu submarin :) Adică te scufunzi la 5 metrii până atingi nisipul doar că nu ai mască și tub de oxigen, ci ai o cască pe cap ca de astronaut, la care ți se atașează un furtun prin care poți respira. (voi lăsa o poză mai jos ca sa intelegeți ce zic) . Experiența este foarte interesantă, durează aproximativ 20 de minute. Vei vedea un minitemplu sub apă și foarte mulți peștișori pe care îi poți hrăni.

Dacă totuși visezi la apă turquoise, palmieri și exotism te poți duce câteva zile în insula Gili.


La începutul articolului spuneam că Bali este un loc unde te descoperi. De fapt, descoperi cât de simplă poate fi viața dacă începi să prețuiești ceea ce contează cu adevărat și să începi să crezi în ceva, ceva orice, important este să crezi. De exemplu localnicii cred în zei. În fiecare dimineață se trezesc și, înainte de orice, încep să gătească toată mâncarea pentru ziua respectivă. Și nu mănâncă până nu pun câte o lingură din fiecare fel de mâncare pe care îl vor servi, ofrandă zeilor. Ofrandă care va sfârși mâncată de cățeii străzilor. Balinezii se aseamănă foarte mult cu Sri Lankezii, au același respect față de natură, de animale și de viață. Cred că din cauza aceasta Bali este insula nomazilor. Și eu am foarte mulți prieteni care au fugit aici ca să-și schimbe viața, unii au reușit, alții, în continuare, încearcă, pentru că Bali te face cumva dependent de tot ceea ce înseamna el.

#VisitBali

#VaUrma

Travelling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller!

About the Author
Ma numesc Adela Pasc, sunt make-up artist si travel addicted! Visez ca pana la finalul vietii sa-l machiez macar o data pe Johnny Depp si sa calc pe toate cele 7 continente!

Leave a Reply

*