Top 5 cele mai interesante locuri de văzut în Iordania

      Ești curios să vezi care sunt cele mai frumoase locuri de văzut în Iordania, în opinia noastră? Denumită și Regatul Hasemit al Iordaniei, este o țară arabă cu iesire la Marea Roșie. Împarte coasta Mării Moarte cu Israelul. Are ca vecini țări cu greutate precum Arabia Saudită, Israel, Siria, Irak și totuși este una dintre cele mai sigure țări din regiune.

      Și asta nu este tot. Iordania are câteva orașe încărcate de istorie precum Amman și Jerash. Oferă peisaje marine incredibile în South Beach, Aqaba și găzduiește una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, PETRA.

     Sună bine? Ca să te pregătim pentru călătoria în Iordania, am creat o listă cu Top 5 cele mai frumoase și interesante atracții turistice, în opinia noastră.

     1. Petra

     Considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, orașul antic Petra s-a conservat excelent, deși se presupune că a fost construit în secolul al VI-lea Î.Hr. de către Nabateeni și a fost capitala lor până în jurul anului 106 d.Hr., când a fost cucerit de Romani. Orașul a înflorit în următorul secol, după care intră într-un declin și este abandonat într-un final. Apoi este descoperit în anul 1813 de un explorator elvețian care începe să îl restaureze și să îl pună în valoare.

     Până să ajungi la Trezoreria orașului antic Petra, drumul curge prin al-Siq, o potecă îngustă printre pereți de stâncă care se aseamănă foarte mult cu Antilope Canyon, SUA.

     După aproximativ 30 minute de mers, ajungi la Trezorerie, locul în care sunt făcute toate pozele pe care le găsești pe internet atunci când cauți informații despre Petra. Poți să faci echitație, să te plimbi cu cămila sau poți să alegi plimbarea cu un car tras de cai. Pentru mulți, vizita se oprește aici, dar dacă ești curios să descoperi tot orașul antic poți continua plimbarea și o să dai peste Royal Tombs, Nabatean Theatre (un fel de amfiteatru impresionant) + multe alte temple pentru ca în final, după un drum de 2,5 ore să ajungi la Mănăstire, finalul traseului. Mănăstirea este o clădire similară cu Trezoreria, însă cu mult mai puțini turiști.

     Intrarea la Petra costa 50 JOD pentru o zi, dacă alegi să îți cumperi biletul la intrare sau este inclusă în Jordan Pass, pe care îl cumperi în avans pentru 70 JOD și include și viza (40 jod) + multe alte obiective din întreaga țară.

     2. Wadi Rum

     Este locul unde s-a filmat Marțianul, Transformers și multe altele. Acest deșert este casa bedouinilor Zalabia, care au reușit să dezvolte un ecoturism bazat pe alpinism, trekking, safari, plimbări cu cămila și cel mai important, cazarea în corturi pentru o experiență cât mai realistă a vieții locale.

      Seara, mâncarea este pregătită de localnici în “Zarb”, un cuptor tradițional construit într-o groapă în nisip în care fac un jar puternic, bagă carne, legume după care acoperă groapa cu o pătură + nisip. În 3 ore, mâncarea este gata, frageda și gustoasă!

     Problema principală pe care am întâmpinat-o aici a fost vremea… noaptea fiind foarte frig, undeva la 1-5 grade, am înghețat de frig cu 3 pături pe noi și ziua undeva la 25-28 grade (asta la începutul lunii martie).
Experiența însă este una autentică și merită toți banii!

     3. Bethany Beyond the Jordan

     Probabil majoritatea dintre noi consideră că cele mai importante locuri care fac referire la Iisus Hristos se află în Israel, așa cum credeam și noi până am ajuns în Iordania. Însă totul este doar un marketing de bună calitate făcut de cei din Israel, care știu să își vândă povestea. Iisus s-a botezat în râul Iordan, însă nu acolo unde merg toți credincioșii, pe partea Israelului, ci la câteva sute de metri de acel loc, pe teritoriul Iordaniei, tot în râul Iordan, însă o portiune care acum a secat. În 1994, în urma tratatului de pace dintre Israel și Iordania, acest loc a fost considerat și recunoscut oficial ca fiind locul în care a fost botezat Iisus Hristos. De atunci au fost făcute zeci de săpături arheologice, au fost 4 vizite papale și în 2015 a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. Intrarea costă 8 JD cu Jordan Pass sau 12 JD, dacă îți cumperi biletul la fața locului. Lași mașina în parcare, se alcătuiește un grup cu ghid și transport și astfel începe vizitarea obiectivelor.

     4. Jerash

     Orașul antic Jerash se află la aproximativ 30 km de capitala țării, Amman și este unul dintre cele mai vechi orașe din Iordania. Cucerit în anul 63 Î.Hr. de armata generalului Pompei și integrat în provincia romana Arabia, vestigiile romane din Jerash constau în porți grandioase, străzi flancate de coloane uriașe, piețe, temple și teatre amenajate în aer liber.

      Principala stradă din complex are aproximativ 800 metri lungime, aproximativ 500 de coloane și este pavată cu pietrele originale, lucru care chiar m-a făcut să mă simt ca acum 2000 de ani. Intrarea la acest obiectiv este gratuită atunci când arăți Jordan Pass, există parcare, iar vizita durează cel puțin 2 ore.

     5. Amman

      Un oraș cosmopolit, Amman a fost exact ce ne-am așteptat: Un oraș fondat pe 7 dealuri (care acum s-a întins pe 19 dealuri), foarte dificil de făcut la pas pentru că este foarte mare și obositor. Mizerie multă în zona veche a orașului, foarte multă lume amărâtă, dar în același timp am văzut niște cartiere unde luxul și opulența erau ceva obișnuit, am văzut zgârie-nori și hoteluri de lux.

     Foarte multă mâncare stradală și restaurante autentice care ofereau un preț foarte mic, în contrast cu restaurantele “europenizate”, care erau la prețuri de Vest, ba chiar mai scumpe.

     Ca obiective, mi-a plăcut foarte mult Amman Citadel. Situată în vârful unei coline, fosta cetate are o vedere asupra întregului oraș. Vestigiile nu s-au păstrat atât de bine precum la Jerash. Intrarea este gratuită cu Jordan Pass. La fel și Amfiteatrul Roman, un alt obiectiv situat în inima orașului Amman, care s-a păstrat mult mai bine în timp. În interior ai și două muzee cu tradiții și haine naționale, ustensile de luptă și multe altele.

     Orașul în sine este un obiectiv turistic, căci plimbările pe care le faci aduc la fiecare colt de stradă lucruri interesante, experiențe, oameni, magazine cu tot felul de suveniruri și produse locale.

     Bineînțeles, Iordania nu înseamnă doar lucrurile enumerate mai sus, mai avem Marea Moartă, mâncarea minunata, South Beach Aqaba cu scufundari, snorkeling si plaja sau drumurile dintre orașe.

     Vă invităm să descoperiți și voi Iordania!

#SeeTheWorld
Photo: Arhiva personală

Travelling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller!

About the Author
Ma numesc Adela Pasc, sunt make-up artist si travel addicted! Visez ca pana la finalul vietii sa-l machiez macar o data pe Johnny Depp si sa calc pe toate cele 7 continente!

Leave a Reply

*